Hvilket stål passer til meg? - En guide til knivståltyper

16. jul 2023
red glowing forged blade

Hvilket stål passer til meg?

Å kjøpe din første kniv kan være spennende, men også overveldende. Det finnes et bredt utvalg av kniver på markedet, og en viktig faktor å vurdere er hvilket type stål som brukes i knivbladet. Knivstål påvirker skarphet, holdbarhet og vedlikeholdskrav. I denne guiden skal vi utforske de vanligste knivståltypene, slik at du kan ta en informert beslutning når du velger din første kniv.

I korte trekk

Når man vurderer kniver, er karbonstål og rustfritt stål de to vanligste ståltypene man kommer over:

Karbonstål er kjent for sin eksepsjonelle skarphet og evne til å beholde en skarp egg over tid. Det krever imidlertid mer oppmerksomhet og vedlikehold for å unngå rust.

Rustfritt stål derimot er motstandsdyktig mot korrosjon og passer inn i en travel hverdag enten det er hjemme eller på et profesjonelt kjøkken. Det er enklere å vedlikeholde. Valget mellom karbonstål og rustfritt stål avhenger av dine preferanser og hvor mye omsorg du er villig til å legge i kniven.

Karbonstål

Karbonstål er et stål som ofte blir brukt i japanske kniver. Det er en blanding av jern og karbon som gjør stålet veldig hardt, noe som gjør at kniver får en utrolig skarphet og lang levetid.

Knivene laget av karbonstål krever ekstra omsorg og vedlikehold. De må tørkes grundig etter bruk for å unngå rustdannelse. Knivene kan også utvikle en naturlig patina over tid, som gir dem en unik estetikk. Imidlertid er det viktig å være oppmerksom på at stålet kan være noe sprøtt, og det kan være mer utsatt for chipping hvis det brukes på harde overflater eller mat.

Disse knivene holder en skarp egg over tid, men krever litt ekstra omsorg og vedlikehold da de er mer utsatt for rust. I tillegg kan stålet være mer sprøtt og kan lettere få hakk (chipping) hvis man skjærer gjennom harde ting som bein og frossen mat. Men for de som setter pris på sylskarp kvalitet og er villige til å gi litt ekstra omsorg, er karbonstålkniver et flott valg.

White steel (Shirogami)

White steel er et stål som er laget ved å fjerne så mange urenheter som mulig. Det sies å være det stålet som likner mest på Tamahagane, et stål som ble brukt til japanske sverd. På grunn av sin renhet er dette stålet svært vanskelig å smi kniver av, og krever mange års erfaring. White steel finnes i #1, #2, og #3, der #1 inneholder mest karbon og er hardest av de tre.

White steel #1 (Shirogami #1)

Shirogami #1, også kjent som White Steel #1 har et høyere innhold av karbon enn Shirogami #2. Et høyere karboninnhold i stålet gjør at kniven blir hardere og holder seg skarp lenger, men er mer skjørt enn mykere stål.

White steel #2 (Shirogami #2)

Shirogami #2 er en type høykarbonstål med lavere innhold av karbon enn Shirogami #1, som gjør den litt mykere. Samlet sett er det et høykvalitets karbonstål som tilbyr enestående skarphet. Det er et populært valg blant de som setter pris på håndsmidde kniver.

Blue steel (Aogami)

Blue steel er det samme som White steel, bare tilsatt krom og tungsten (wolfram) for å øke slitestyrken. Sammenliknet med White steel vil Blue steel holde seg skarp enda lenger, men være vanskeligere å slipe. Blue steel kommer i “Super”, #1 og #2, der “Super” er hardest av de tre.

Blue steel #1 (Aogami #1)

Aogami #1, også kjent som Blue steel #1 inneholder like mye karbon som White steel #1, men er tilsatt krom og tungsten for å øke holdbarheten på eggen. Det krever derimot mer tålmodighet ved sliping da stålet er veldig hardt.

Blue steel #2 (Aogami #2)

Aogami #2, også kjent som Blue steel #2 inneholder like mye karbon som White steel #2, og er ofte brukt i japanske kokkekniver. Det holder en veldig skarp egg over lang tid.

Blue super (Aogami super)

Aogami Super inneholder det samme som Aogami #1, men er tilsatt molybden og vanadium for å øke motstandsdyktighet mot rust. Dette er omtalt som noe av det beste stålet, med eksepsjonell skarphet.

  Rustfritt stål

  Rustfritt stål er generelt sett en type stållegering som har mer innhold av krom. Sammenlignet med kniver laget av karbonstål er kniver av rustfritt stål mer motstandsdyktige mot rust og krever mindre vedlikehold.

  Det er viktig å merke seg at disse knivene ikke er helt motstandsdyktige mot flekker eller rust. Hvis de utsettes for vann over lengre tid, kan de ruste, spesielt hvis væsken inneholder salt.

  VG-10

  VG-10 er en av de mest populære og anerkjente rustfrie stålene fra Japan som brukes til å lage kniver. Stålet gir svært god og langvarig skarphet.  Det er et hardt stål som krever mer tålmodighet og ved sliping.

  Ginsan

  Ginsan-stål er et tradisjonelt smidd rustfritt stål som har blitt mye brukt av japanske kokker. Smiing øker styrken i hele bladet, forlenger skarpheten og gjør bladet lett å slipe og motstandsdyktig mot “chipping” (små-hakk). Ginsan-stål er et allsidig stål som er motstandsdyktig mot rust, har god og langvarig skarphet, og er enkelt å slipe.

  SG2 / R2

  Super Gold 2 (SG2), utviklet av Takefu Special Steel, er en avansert pulverstål-legering designet spesielt for produksjon av knivblader. Det er også en av de mest populære pulverstål-legeringene av høy kvalitet og kan herdes til en hardhet på opptil 64 HRC.

  AUS10

  AUS10 er et svært bra rustfritt stål som er lett å vedlikeholde og som holder seg skarp. Det er lettere å slipe enn VG-10 da det er litt mykere.


   Legg igjen en kommentar

   Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.