Er sløve kniver farligere enn skarpe kniver?

En skarp kniv kan høres skummel ut.

Særlig hvis man ikke har veldig mye erfaring med skarpe kniver eller matlaging. Men det er mange grunner til hvorfor en skarp kniv faktisk er tryggere enn en sløv kniv!

Cleaver cutting tomato

Mindre risiko for skader

Med en sløv kniv må man bruke mer kraft for å kutte gjennom maten. Når man legger mye kraft på kniven er det fort gjort å være uheldig og miste kontroll på kniven slik at den glipper og man risikerer å kutte seg.

En skarp kniv vil få et bedre grep om maten den kutter. Kniveggen vil være smalere og kraften man påfører vil være mer sentrert og det kreves mindre kraft per kutt, sammenlignet med en sløv kniv.

Skulle likevel uhellet være ute og man kutter seg, vil en skarp kniv være mindre skadelig. En skarp kniv vil gi et renere kutt som bidrar til mindre sjanse for infeksjoner og det har vist seg at sår gror fortere enn når man kutter seg med en sløv kniv.

Bedre kutteteknikk

En skarp kniv er gøyere, tryggere og mer samarbeidsvillig på kjøkkenet! Når kniven er skarp får man mer presise kutt og det blir lettere å jobbe med råvarene. Dette vil gi deg mer kontroll over kniven og hvor den beveger seg.

Det er også viktig å sørge for å ha et godt underlag, en kjøkkenbenk eller et bord med en god arbeidshøyde. Bruk myke skjærefjøler av tre eller plast som ligger flatt og stødig, og som ikke beveger seg når man skjærer på den.

Raskere og mer effektivt

En skarp kniv kan kutte ned tiden som brukes på matlaging sammenliknet med en sløv kniv, fordi den kutter bedre og med mindre kraft. Dette betyr at man ikke blir så raskt sliten mens man skjærer og kan jobbe raskere og mer effektivt.

Det er også lettere å fjerne skinn eller bein fra kjøtt og fisk, noe som kan være vanskelig og tidkrevende med en sløv kniv.

Til slutt er det viktig å huske at skarpe kniver skal brukes med forsiktighet og innenfor ferdighetsnivået man selv føler at man mestrer.

God matlaging! 

Kilder: 
University of Rochester Medical Center: Be Careful with kitchen knives: https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=1&contentid=263

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.