Blir kniver egentlig sløve i oppvaskmaskinen?

knife in dishwasher

Det korte svaret er "ja"

Kniver og redskaper med knivegg er ømfintlige instrumenter som blir negativt påvirket av fuktighet og høyt trykk som fra en oppvaskmaskin.

Du kan kanskje hørt at man ikke skal slenge kniver i oppvaskmaskinen og at man helst skal vaske de for hånd. Hvorfor er det egentlig slik?

Her er noen viktige poeng som taler for håndvask:

  • Varm vanndamp fra oppvaskmaskinen kan ødelegge håndtakene. Hvis vann trekker inn i håndtaket kan det risikere å sprekke opp. Dette gjelder både for tre og plasthåndtak.
  • Det kan dannes rust på kniven. Rust forekommer når metall kommer i kontakt med vann og oksygen over tid, som f.eks. når kniven lufttørker i oppvaskmaskinen etter endt vaskeprogram. Det vil kunne føre til en oksidering av metallet som kjemisk kalles korrosjon. Forbindelsen mellom metallpartiklene blir svakere, og kniven får lettere hakk og skader langs kniveggen som gjør at den blir sløv.
  • Fare for knekt tupp/hakk i kniveggen. Sjansen for at annet kjøkkenredskap havner på kniven og kan utsette den for trykk slik at den blir knekt, øker. Hvis kniven har vært flere runder innom oppvaskmaskinen og er utsatt for rust vil vanlig bruk føre til større risiko for hakk i kniveggen.
  • Fare for kuttskader. Er man litt uheldig med plasseringen i maskinen og skal være rask å rydde ut av maskinen i en travel hverdag kan uhellet være ute og ende i en kuttskader

Hva med rustfritt stål?

Rustfritt stål er mer motstandsdyktig, men ikke immun mot rust og korrosjon.  Selv om kniven er laget av rustfritt stål, vil den bli påvirket av å bli vasket i oppvaskmaskinen ved gjentatte ganger.

Men hvordan skal de vaskes?

knife washed with a brush

Løsningen er enkel! Vask av rett etter bruk med vanlig oppvasksåpe, vann og en oppvaskkost/svamp. Tørk av med et kjøkkenhåndkle eller papir rett etter vask, slik at den ikke lufttørker med vanndråper på bladet. Skyll gjerne kniven når du bytter matvarer under matlagingen også.

Vipps! Nå har du noen enkle grep til å ta vare på kniven din slik at den kan holde seg lenger.


Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernerklæring og vilkår for bruk gjelder.